Криворізьке районне управління Держпродспоживслужба в Дніпропетровській області інформує!
опубліковано 12 червня 2023 року о 09:19

Мертву рибу або ту, що гине, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у т.ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини!

Крім того, уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі!

Одну з найбільших загроз може становити захворювання на ботулізм – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.

Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.

Будьте дуже пильними. Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться по медичну допомогу до лікарів.

Симптоми ботулізму включають:

- виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль;

- початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пеленою» перед очима, сухістю у роті та горлі, а також утрудненням під час ковтання та мовлення;

- блювання, закреп і здуття живота;

- параліч дихальних м’язів.

Підвищення температури (гарячка) і втрата свідомості не характерні для ботулізму. Негайно зверніться по медичну допомогу, якщо у вас є будь-який із симптомів, не займайтесь самолікуванням!

Крім того:

- не допускайте згодовування мертвої риби тваринам;

- не випасайте тварин поблизу річок та інших водоймищ, які можуть нести загрозу гострого отруєння або виникнення збудника ботулотоксину;

- здійснюйте напування тварин тільки з перевірених та безпечних джерел водопостачання;

- не напувайте тварин з водоймищ, які зараз опинились в зоні ризику;

- у разі виникнення підозри на отруєння або інші захворювання тварин, негайно звертатись до закладів державної ветеринарної медицини!


Держпродспоживслужба звертає увагу населення на те, що під час воєнного стану ризик виникнення спалахів будь-яких гострих інфекційних захворювань дуже високий, надто в літній період та особливо на період воєнного стану, враховуючи нестабільність та можливість виникнення різних непередбачуваних ситуацій, зокрема і в системах водопостачання! І це стосується не лише гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, які можуть виникнути при вживанні недоброякісної їжі чи води, але й таких інфекційних захворювань, як туберкульоз, гепатити, кашлюк, дифтерія, тощо.



У поточному році по Дніпропетровській області зареєстровано:

* 1 випадок отруєння дикорослими грибами, які готували в їжу замороженими, зібраними ще восени минулого року;

* 1 випадок гострої кишкової інфекції після вживання придбаної на стихійному ринку копченої риби;

* спалах сальмонельозу після вживання готових страв у закладі громадського харчування (у результаті чого постраждало 13 осіб, з них – 5 дітей);

* випадок ротавірусної інфекції в організованому дитячому колективі дошкільного навчального закладу (у результаті якого постраждало 4 дітей).

Порівняно з минулим роком: протягом 2022 року по Дніпропетровській області зареєстровано 6 спалахів гострих кишкових інфекцій, у результаті яких постраждало 62 особи, у тому числі 32 дітей.

 Протягом 2022 року по Дніпропетровській області зареєстровано 4 випадки захворювання на ботулізм та 10 випадків отруєння дикорослими грибами (постраждало 12 осіб, зокрема 3 дітей, 1 дитина померла). 

 Найпоширенішими кишковими інфекціями у літній період є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції (такі, наприклад, як ботулізм), ротавірусна і ентеровірусні інфекції.

За минулий рік найбільше людей захворіло саме на сальмонельоз, який був виявлений у 29 дорослих та 12 дітей.

 Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області вкотре наголошує: для збереження здоров’я і профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань слід вживати лише кип’ячену або питну доочищену фасовану воду! 

 НЕ купуйте продукти харчування, зокрема рибу, у місцях стихійної торгівлі!

 НЕ купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах!

 Не вживайте дикорослі гриби, ягоди, трави та інші рослини!

Дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки після відвідування туалету, перед тим як вживати чи готувати їжу!

 Мийте овочі та фрукти питною водою!

 Ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням! При дотриманні належної термічної обробки страв можна уберегтися від гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь!







Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux